top of page

סובלים מגמגום? חוששים מראיון עבודה?

ראיון עבודה הוא לכל הדעות אקט הדורש מאמץ: להרשים, להפגין יכולת (מלבד קורות חיים), ליצור תקשורת חיובית וכדי לזכות בסופו של דבר במשרה.
ראיון עבודה מתנהל כמובן כדו-שיח בין מבקש העבודה לבין המעסיק והוא נקבע מראש. כך שהאדם שמגיע לראיון העבודה יכול להתכונן לקראתו, לחשוב מה היה רוצה לומר, ממה הוא צריך להימנע, אילו דברים אם יאמר יהיו לזכותו, ובמה כדאי לו לחסוך במילים. כל התכנון הזה בסופו של דבר אמור לגרום לו לקבל את העבודה הנחשקת או לפחות להגיע לראיון שני.
אך מה יעשה אדם הסובל מהפרעת דיבור (גמגום, דיבור מהיר, בליעת מילים, השמטת מילים וכו’)? כיצד אדם כזה יוכל לעבור ראיון עבודה כאשר הדבר המרכזי עליו נשען כל הראיון קרי- התקשורת, ככל הנראה תהווה מכשול?

ללמוד לדבר באופן שוטף וטבעי בעזרת ד"ר פלואנסי

אין ספק כי איכות התקשורת בראיון עבודה היא חיונית ומכרעת להבנת המועמד, הגישה שלו, דעותיו והתאמתו לתפקיד כלשהו. לפיכך הרבה מאוד אנשים הסובלים מהפרעת דיבור כלשהי, פשוט נמנעים מלהגיע לראיונות עבודה, משום שהם יודעים מראש כי הם יכשלו. אנשים רבים הסובלים מבעיית גמגום פונים למקצועות שלא דורשים תקשורת ויכולת מילולית, אלא יכולת טכנית, פיזית וכו’ גם אם עבודות אלה אינן מעניינות אותם בהכרח. יתכן כי החברה שלנו מפסידה מוחות מבריקים בגלל הפרעת דיבור המונעת מהם להיות במקום התואם את הכישורים שלהם.

שיטת ד”ר פלואנסי- לשכוח מהעבר להתחיל מחדש!  

אף אחד לא יודע מהו מקורו של הגמגום או כל הפרעת דיבור אחרת. בעבר ייחסו את הפרעות הדיבור למצבים נפשיים אבל היום מבינים כי המצבים הנפשיים נוצרים בעקבות הגמגום ולא להיפך.
שיטת הטיפול בגמגום של מכון ד”ר פלואנסי נוקטת בגישה של "להתחיל מחדש". אדם שעבר למשל אירוע מוחי שהותיר אותו ללא יכולות הליכה, עובר מסע בו הוא מתחיל מחדש של לימוד הליכה, כי הוא לא זוכר כיצד ללכת. כך גם אדם שיש לו הפרעת דיבור יכול ללמוד לדבר מחדש. במכון  ד”ר פלואנסי, אתה לומד לדבר מחדש כדי לא לחזור על שגיאות העבר שהיו לך בדיבור, זוהי התחלה חדשה, תקווה חדשה והתוצאות מדברות- תרתי משמע- בעד עצמן ובשטף…

לא רק גמגום- עוויתות, הסמקה, תנועות גוף ופנים!

אנשים הסובלים מהפרעה בדיבור נתקעים באמצע המשפט, מחליפים מילים, חוזרים על מילים, משמיטים מילים, מדלגים על מילות יחס וחיבור ומוצאים דרכי “הצלה” כדי לסיים משפט. תחושתם הפנימית היא תחושה של חוסר אונים ואיבוד שליטה על הדיבור. כאשר הדיבור נתקע או משתבש, הם מוצאים את עצמם במצב רגיש, נחות ואומלל, לא יודעים כיצד לצאת ממנו, מתבלבלים ומסתבכים עוד יותר עם אותיות ומשפטים. כדי לסיים משפט הם יכולים לפתח עוויתות, מאמץ יתר בגוף או פנים, הסמקה ועוד. תחושה לא נעימה, שיכולה לגרום למבוכה רבה.
אנשים כאלה לא מעזים ללכת לראיונות עבודה, שגם עבור אנשים בלי הפרעת דיבור עלולים להיות מצבים מלחיצים עד כדי כישלון. לכן יש צורך בתהליך של שיפור יכולות הדיבור ע"מ שהאדם הסובל מגמגום יוכל לבטא את עצמו ולהציג את עצמו כמו שהיה רוצה, גם בראיון עבודה .


מלבד זאת, המלצתנו היא מראש לעדכן את המראיין שישנה בעיה בשטף הדיבור ואם מדי פעם תהיינה תקיעות, זה לא מפני שהמרואיין לא יודע מה לומר, או שהוא בעל בעיה שכלית/פסיכולוגית אלא מפני שבדיוק כמו שישנם אנשים עם בעיה בראיה או בשמיעה המרואיין ההוא בעל בעיה בדיבור. עצם פתיחת הנושא ותיאום הציפיות מראש יפחיתו את מפלס הלחץ והחרדה הנוצרים מהמחשבות השליליות ש "האם ישימו לב?", " מה הוא יחשוב עלי?" וכו'.

אז איך מתגברים על הגמגום?

ע"מ להתגבר על הגמגום יש לעבור תהליך שיקומי למערכת הדיבור אשר ילמד אותנו בחזרה איך לשלוט במערכת ואיך לא לתת לגמגום להכתיב לנו את אופן הפקת הדיבור, מה אני אומר ואת החיים שלנו בכלל.

תוכלו לשמוע יותר בהרחבה על הנושא בהרצאה המרתקת שאנו מעבירים במסגרת בדיקת ההתאמה.

bottom of page