top of page

איך פותרים בעיות גמגום אצל ילדים?

אם מדובר על ילדים שאובחנו כסובלים מהפרעת דיבור כלשהי: דיבור מהיר, גמגום וכו’,החל מגיל 7 השיטה הכי טובה לטפל בהם זה לגרום להם לשכוח כל מה שהם יודעים על דיבור וזוהי השיטה המוצלחת של ד”ר פלואנסי. שיטת טיפול בגמגום המוכחת מדעית. בגילאי 3-5 שיטת לידקומב הינה היעילה ביותר וניתן להתייעץ לגביה עם קלינאית מוסמכת אשר עברה הכשרה מיוחדת בשיטה.
מכיוון שמדובר בדיבור ובתקשורת, ידוע שבמקרה של גמגום אצל ילדים הרבה ילדים שסובלים מגמגום או בכך מהפרעת דיבור אחרת ומודעים לכך, נמנעים מלדבר, ממציאים כל מיני טכניקות כדי “להימלט” מכישלון הדיבור החל מדילוג על מילים ועד בליעת מילים ועוד.
כל “המחטפים” הללו נחרטים לא רק בחוסר שטף הדיבור של הסובלים מאותו גמגום אלא גם בזיכרון הרגשי שלהם. כאשר לילד יש חוסר ביטחון בקשר לדיבור שלו ותחושה של כישלון, הוא לעולם לא יוכל להצליח לדבר אלא אם כן- הוא יצליח למחוק את תחושת הכישלון והזיכרון המר הנלווה לניסיונות הדיבור שלו.
זה בדיוק מה שעושה שיטת ד”ר פלואנסי. מדובר על שיטה שעובדת יחד עם טאבלט מיוחד בעזרתו המטופל לומד לנשום מחדש, להגות אותיות ולדבר כאילו והיה ילד שזה עתה רוכש את מילותיו הראשונות. הדיבור החדש שמגיע ממקום נקי מכישלון, הוא זה שמצליח לסייע לילדים להתגבר על הגמגום ולהצליח לדבר בלי לחץ, לנשום באמצע ולגלות שאפשר להתחיל ולסיים משפט…
גמגום אצל ילדים – עכשיו יש פיתרון!

גמגום אצל ילדים

גמגום אצל ילדים מופיע אצל כ-20% מהילדים בגילאים 2-4 הסובלים מחוסר שטף בדיבור. ערנות של הדמויות המטפלות עשויה למנוע הפיכת הבעיה לבעיה כרונית.
גמגום אצל ילדים הוא לרוב חוסר שטף בדיבור אצל ילדים קשור במקרים רבים לשליטה ורכישת השפה ומשום כך אצל 80% מהילדים הללו, הבעיה תחלוף תוך תקופה כמו חצי שנה ואילו 20% מהם ימשיך ויסבול מבעיה בשטף הדיבור שתתברר כבעיה כרונית.
משום כך מומלץ כי בכל מקרה בו קיימת הפרעת דיבור או גמגום אצל ילדים, יש לפנות להתייעצות עם קלינאי תקשורת כדי להבין מהי טיבה של ההפרעה, מקורה וכן אם היא עשויה לחלוף.
קשה מאוד לנבא אם הגמגום יהפוך לבעיה כרונית, אולם יש לציין כי ככל שהבעיה תטופל יותר מהר כך ניתן יהיה להבין עם מה מתמודדים בדיוק כפי שצריך לטפל בבעיה.

גמגום אצל סביבה נינוחה לילד הסובל מגמגום!

אחד הדברים שגורמים לילד להיות נבוך מהגמגום שלו או לחוש מבוכה ובושה, היא התנהגות הסביבה. יש ילדים שמודעים לגמגום שלהם ויש שלא. אלה שמודעים סובלים מכך, מתאמצים לדבר ולהתגבר על הבעיה ונכנסים לסחרור של עוויתות, תנועות גוף או פנים ולחץ להוציא את המילים ולסיים משפט. חשוב מאוד לא להפוך את הגמגום לבעיה מול הילד, לא לתת לו להרגיש מבוכה או כישלון, לא ללחוץ עליו לדבר נכון, לא ללמד אותו לדבר נכון (כי אם הוא היה יודע לדבר נכון הוא היה עושה זאת) ולגשת לגורם טיפולי מקצועי המוסמך לטפל בגמגום ובעיקר גמגום אצל ילדים.

מה הסיבות לגמגום אצל ילדים?

סוגיית הגמגום עדיין אינה פתורה. אנשי מקצוע העוסקים בתחום לא יודעים מהו הגורם לגמגום. יש חוקרים הגורסים כי מדובר באוסף של סיבות גנטיות, סביבתיות, וגם נוירו פיזיולוגיות. ידוע הוא כי ל-60% מהילדים המגמגמים יש במשפחה אנשים נוספים הסובלים מגמגום. דבר אחד ברור, זו איננה בעיה פסיכולוגית או נפשית כפי שסברו המטפלים שנים רבות וכפי שהוגדר גמגום בספר המחלות. מכיוון שאנשים שסובלים מגמגום מפתחים בעיות רגשיות על רקע הגמגום, היו שנטו לייחס לגמגום הפרעות רגשיות ופסיכולוגית אולם ההיפך הוא הנכון. גמגום אצל ילדים יוצר בעיות רגשיות ולא הם שיצרו את הגמגום.. 

אז איך מתגברים על הגמגום?

ע"מ להתגבר על הגמגום יש לעבור תהליך שיקומי למערכת הדיבור אשר ילמד אותנו בחזרה איך לשלוט במערכת ואיך לא לתת לגמגום להכתיב לנו את אופן הפקת הדיבור, מה אני אומר ואת החיים שלנו בכלל.

תוכלו לשמוע יותר בהרחבה על הנושא בהרצאה המרתקת שאנו מעבירים במסגרת בדיקת ההתאמה.

bottom of page