top of page
politician-speaking-during-election-camp

כאשר מדברים על גמגום אצל מבוגרים חשוב להבין כי יש לעשות הבחנה בין גמגום התפתחותי אצל ילדים לבין גמגום שנותר קבוע אצל אדם מבוגר. כאשר ילדים מתחילים לדבר, עד שהם רוכשים את השפה, את טכניקת הדיבור ושולטים בכל ההגאים, הם יכולים לפתח סוג של הפרעה בדיבור, אבל היא חולפת עם הזמן. כאשר הפרעת הדיבור נשארת גם בגילאים בוגרים, אחרי שלב רכישת השפה, מובן שיש כאן הפרעת דיבור קבועה של גמגום, או דיבור חטוף ומהיר. הפרעה זאת כוללת לעיתים קרובות תופעות לוואי כמו לחץ, תנועות ראש, עוויתות וכו’.
גמגום אצל מבוגרים בולט כאשר מבוגרים אשר מודעים לכך שיש להם הפרעת דיבור מוצאים דרכים עקיפות כדי, לכאורה, להתגבר על הבעיה. 

 

.

טכניקות “לתיקון” גמגום אצל מבוגרים!

אנשים מבוגרים שמודעים לכך שיש להם הפרעת דיבור, ימציאו כל מיני דרכים כי להתחיל ולסיים משפט כי הם יודעים שהם לא יוכלו לעשות זאת כמו אנשים בלי הפרעות בשטף הדיבור. הם מחפשים ומוצאים דרכים כדי להקל על עצמם לנהל תקשורת שלפעמים מצריכה מהם מאמץ עצום כדי להתחיל ולסיים משפט אחד שלם וברור.
ההגדרה הכי נכונה היום לבעיה בשטף הדיבור היא : אובדן שליטה ספונטני, רגעי, על מערכת הדיבור תוך כדי הדיבור.
מה שקורה אצל האדם המגמגם הוא שהוא רוצה לומר מילה, הוא יודע מהי המילה, הוא יודע כיצד לומר אותה, אבל הוא נתקע. המילה לא יוצאת. גמגום אצל מבוגרים הוא איבוד שליטה ברגע האמת על המילה שרצה לומר וזו הרגשה נוראית וקשה מאוד.
כדי לנסות ולהתגבר על גמגום מנסה המבוגר המודע לבעיית הדיבור שלו להמשיך את המשפט בכל זאת ואז או שהוא חוזר על אותה מילה כמה פעמים כי הוא לא יכול להתקדם למילה הבאה, או שהוא משמיט את המילה שקשה לו לומר, ואז המשפט חסר ולא ברור. בכל מקרה התקשורת משובשת ולא מובנת. לעיתים הוא יתחיל לדבר מאוד מהר כדי להספיק ולהגיד את כל מה שרוצה עד ש"יתקע", לעיתים יבלע חלק מהמילים או הצלילים שבהם הוא נתקע יותר וייווצר אצלו דיבור חטוף ולא ברור. גמגום אצל מבוגרים עלול לפתח עוויתות גוף ופנים, להסמיק, להילחץ ולהתנהג בצורה לא ברורה שכל תכליתה היא להסתיר את המבוכה, הבושה וחוסר האונים שלו. או בכלל להימנע מהדיבור ולקצר כמה שיכול כדי להפחית את התקיעות. 

שיטת ד”ר פלואנסי מטפלת בהצלחה במבוגרים!

במרכז גישת ד”ר פלואנסי עומד העיקרון אפשר ללמוד לדבר מחדש! מאחר והפרעת שטף דיבור נגרמת כתוצאה מאובדן שליטה על הדיבור יש ללמד את האדם לדבר מחדש, לא במובן של מה להגיד למי אלא איך לדבר בצורה נכונה ללא אובדן שליטה. 
בשיטה של ד”ר פלואנסי האדם הסובל מהפרעת דיבור, לומד להגות מחדש אותיות ומילים, לומד לנשום ובעצם לומד לדבר מחדש בדיוק כפי שאותו אדם שעבר אירוע מוחי לומד ללכת מחדש.
הצלחתה של השיטה שלנו בתהליך של טיפול בגמגום טמונה בכך שאחת הבעיות המרכזיות של גמגום אצל מבוגרים ואנשים הסובלים מהפרעות דיבור היא שהם יודעים וזוכרים את כשלי הדיבור שלהם, אבל כאשר הם לומדים לדבר מחדש, הם מתבקשים גם למחוק את הזיכרון הפנימי שלהם כדי להצליח לדבר מחדש, לנשום מחדש ולשכוח שהם סבלו מהפרעת דיבור כלשהי.

כאשר לומדים לדבר מחדש, אפשר להתגבר על הקשיים שהביא איתו הדיבור הישן!
 

אז איך מתגברים על הגמגום?

ע"מ להתגבר על הגמגום יש לעבור תהליך שיקומי למערכת הדיבור אשר ילמד אותנו בחזרה איך לשלוט במערכת ואיך לא לתת לגמגום להכתיב לנו את אופן הפקת הדיבור, מה אני אומר ואת החיים שלנו בכלל.

תוכלו לשמוע יותר בהרחבה על הנושא בהרצאה המרתקת שאנו מעבירים במסגרת בדיקת ההתאמה.

bottom of page