מכון ד״ר פלואנסי
הבוגרים שלנו מדברים
לפני שנספר לכם איך זה קורה, – ניתן לבוגרים שלנו לדבר
או נכון יותר – מה זאת בעיית שטף הדיבור?
(Stammer) וחזרה על הברות ומילים (הגמגום), דיבור מהיר וחטוף (clutter) החלפת מילים וכדומה. מכיוון שהתקשורת הבין-אישית הינה חלק מהותי ויסודי מחייו וחוויותיו של האדם, הרי שלפגיעה ביכולת זו יש פוטנציאל לגרום לקשיים חברתיים ופסיכולוגיים וללחצים ומתחים קשים אצל האדם המגמגם.
מה זה - עיצוב שטף הדיבור?
שיטת הטיפול בגמגום של מכון ד''ר פלואנסי מבוססת על הגישה הטיפולית הידועה ובעלת השם של פרופסור רונלד וובסטר מווירג'יניה, ארה''ב, וד''ר רוברט קרול מטורונטו, קנדה - אשר הביא את השיטה לארץ ומלווה את המכון לאורך השנים.
מי זה ד"ר פלואנסי?
מתי מומלץ להתחיל לטפל בגמגום?
הפרעת שטף הדיבור (גמגום) היא הפרעה במלוא מובן המילה, משום שהיא מפריעה לאנשים הסובלים ממנה לתקשר נכון עם הסביבה. הסובלים מגמגום נוטים להימנע מלייצר תקשורת, “חוסכים” במילים, מונעים מעצמם הבעת דעה וביטוי והנזק הנגרם להם כרוך בסבל אמיתי של תחושת מבוכה, ושוני .
כ-1% מהאוכלוסייה סובל מהפרעת גמגום שנפוצה יותר אצל בנים, ו- 5% מהילדים בגילאי 3-5 סובלים מגמגום שברוב המקרים חולף. יש לעשות הבחנה בין גמגום אצל ילדים צעירים שחולף תוך מספר שנים, לבין הפרעה בשטף הדיבור שגם היא תופעה חולפת בגילאים הצעירים ובכל מקרה את האבחנה בין שני המקרים יש לעשות רק אצל קלינאי תקשורת מוסמכים.
מה זה חוסר שטף דיבור התפתחותי?
מתי לטפל בגמגום?
ילדים שסובלים מהפרעה של גמגום, עלולים לחוש מתוסכלים, בלתי מוצלחים, לפתח חוסר ביטחון ואף להימנע במכוון מתקשורת או מיצירת קשרים ומוצאים עצמם לא אחת בודדים ומתוסכלים..
מומלץ עוד בטרם יפתח הילד תסכול ותחושת נחיתות, לקחת אותו לטיפול ואבחון במכון ד"ר פלואנסי, אשר יעניק לו כלים כיצד לפתח את שטף הדיבור ולתת לו ביטחון כי מדובר בתופעה שתחלוף, עובדה לכשעצמה יכולה לתת לילד ביטחון ובעקיפין גם מסייעת לו להתגבר על המבוכה וההפרעה עצמה.
טיפול בגמגום – כי כאשר יש פתרון מוכח מדעית, למה לא להתחיל כבר מעכשיו?
חוסר שטף הדיבור נפוץ בקרב ילדים בגילאי 2-4 יותר מאשר גמגום. מדובר על דיבור בהפסקות, הססנות. הילד נעצר, נתקע, לא יודע איך להמשיך את המשפט. חוזר על מילים, ומנסה להשלים משפט ולא מצליח.
הרבה פעמים יש למאזינים תחושה שהילד אולי מבולבל, לא תכנן את המשפט, לא יודע איך להמשיך אותו, או לא יודע בדיוק מה הוא רוצה לומר, ושמקור חוסר השטף בדיבור נובע מחוסר תכנון או חוסר יכולת להתבטא, שהם חלק בתהליך לימוד השפה. יתרה מכך הילד עצמו לא סובל או נראה מוטרד מחוסר שטף הדיבור וגם הוא וגם הסביבה מתייחסים לזה כאל אירוע חולף ואכן בשלבים יותר מאוחרים של לימוד השפה התופעה הזו נעלמת וברוב המקרים אין צורך בשום טיפול מקצועי.
מהי הפרעת שטף דיבור (גמגום)?
גמגום בגילאים הצעירים לעומת חוסר שטף דיבור התפתחותי היא תופעה ניכרת וברורה. מדובר על מקרים בהם נראה שהילד יודע מה הוא רוצה לומר ויודע איך אומרים את זה רק שהוא מאבד שליטה על הדיבור והמילה "לא יוצאת” לו. הילד מתקשה להגות או להפיק צלילים מסוימים, נתקע, נעצר ולא מצליח לשלוט בדיבור ובהגייה. הוא חוזר על מילים שוב ושוב, בניסיון להמשיך מהם את המשפט אך נתקע גם בהמשך.
תחושת המאזינים תהיה שהילד עצמו סובל מתסכול בגלל חוסר היכולת להגות מילים, ובשל כך אף מנסה “ללחוץ” על הדיבור, מה שמכניס אותו למעגל של חרדה, היתקעות, ושוב חרדה.
אנחנו ממליצים לפנות אלינו לייעוץ עבור טיפול מתאים.
אז איך מתגברים על הגמגום?
ע"מ להתגבר על הגמגום יש לעבור תהליך שיקומי למערכת הדיבור אשר ילמד אותנו בחזרה איך לשלוט במערכת ואיך לא לתת לגמגום להכתיב לנו את אופן הפקת הדיבור, מה אני אומר ואת החיים שלנו בכלל.
תוכלו לשמוע יותר בהרחבה על הנושא בהרצאה המרתקת שאנו מעבירים במסגרת בדיקת ההתאמה.