top of page
politician-speaking-during-election-camp

מהו גימגום?

להפרעת שטף הדיבור המכונה “גמגום” אחראיים, כך על פי מומחים תורשה ונוירו פיזיולוגיה או במילים אחרות- התפקוד המוחי המשפיע על השרירים והעצבים. ישנם מגמגמים ידועים רבים לאורך ההיסטוריה כגון : משה רבנו, קלאודיוס קיסר, המלך ג'ורג' השישי, ווינסטון צ'רצ'יל, ג'ו ביידן ועוד.

עפ”י ספר המחלות האמריקאי שהוא “התנ”ך” של כל המחלות הידועות בעולם, יוחס בעבר לגמגום היבט נפשי, זאת משום שהמגמגמים בדרך כלל גם סובלים מקשת של בעיות אישיות וחברתיות.

רק בשנים האחרונות שונתה הגדרת הגמגום בספר הנ”ל לאחר שהתברר כי הקשיים החברתיים והאישיים של המגמגמים נובעים מן הגמגום ולא הם המקור לגמגום עמו, אלא נגזרות שלו.

דרגות שונות של גימגום

ישנן דרגות שונות של גמגום, החל מהפרעת שטף דיבור קלה וכמעט בלתי מורגשת, ועד לגמגום קשה המונע מהאדם המגמגם יצירת קשר. אדם זה יכול לחזור באופן בלתי רצוני על הגאים, או מילים מסוימות, להתקשות לומר אחת או יותר ולחזור עליה שוב ושוב, בלי יכולת לומר אותה נכון ולהמשיך את המשפט.

סממן נוסף של מגמגמים הוא חוסר היכולת להמשיך ולדבר, תוך הפעלת לחץ (בלתי רצוני) על מייתרי הקול. האדם עלול להסמיק, להילחץ, לעוות את פניו ולחוש מבוכה ובושה נוכח חוסר היכולת להגות מילה מסוימת. מאוד לא נעים, מאוד פוגע.

בגלל שהגמגום גורם לאדם להביע מבוכה ובושה, הופך אותו לחריג וגורם לו הרבה פעמים להימנע מיצירת קשרים, חיפוש עבודה וכו’, נטו כאמור במשך שנים רבות לייחס לגמגם בעיות נפשיות.

ישנם אף המכנים את הגמגום כ"נכות שקופה" מאחר ואדם יכול להסתובב בין אנשים מבלי שידעו על ההפרעה אצלו כל עוד הוא לא ידבר או ידבר בצורות שונות שנועדו להסתיר את הגמגום..

פיסית – מהו גמגום?

המנגנונים האחראים על השפה עושים “עבודת צוות” להפקת דיבור. מדובר על תפקוד בו זמנית של כל שרירי הפנים,הפה, השפתיים, הלסת, הלשון, הסרעפת וכל מערכת הנשימה כל זאת תוך הפקת צלילם בקצב כ"כ מהיר שהפלא הגדול הוא שאנו בכלל מצליחים לדבר . אז השאלה מדוע מגמגמים מתגמדת לנוכח השאלה איך בכלל מדברים. ולכן מאוד מובן שבהפעלת מערכת כ"כ מסובכת תהינה תקלות.

איפה בדיוק זה מתרחש?

לפי ההשערה המדעית הרווחת הכל מתחיל בפקודות שהמח שולח למיתרי הקול. ההעניין הוא שהמח שולח פקודה "לא טובה" להנעל תוך כדי דיבור במקום להפתח ולהסגר בעדינות תוך כדי הוצאת אוויר, ומכאן מתפתחות כל התופעות לוואי השונות להפרעת שטף הדיבור כגון הגמגום הלחיצות וכו'..

אדם שמגמגם חש חוסר אונים כאשר הוא מדבר. משום שהוא יודע שהוא מגמגם, מופעל עליו לחץ בלתי סביר והדיבור שלו נכשל שוב ושוב כאשר לניסיונות הללו מצטרפים גם רגשות אשם, תחושת כישלון, בושה כאמור ועד להימנעות טוטאלית מדיבור.

אז איך מתגברים על הגמגום?

ע"מ להתגבר על הגמגום יש לעבור תהליך שיקומי למערכת הדיבור אשר ילמד אותנו בחזרה איך לשלוט במערכת ואיך לא לתת לגמגום להכתיב לנו את אופן הפקת הדיבור, מה אני אומר ואת החיים שלנו בכלל.

תוכלו לשמוע יותר בהרחבה על הנושא בהרצאה המרתקת שאנו מעבירים במסגרת בדיקת ההתאמה.

bottom of page